CRISTINA VOHN

Momentul Tamadau le-a oferit organelor statului motivul pentru dizolvarea Partidului National-Taranesc. Precedata de un comunicat al Ministerului de Interne, scoaterea in afara legii a fost decisa in Consiliul de Ministri. De asemenea, si Adunarea Deputatilor si-a dat acordul prin adoptarea unei „Motiuni”.

Din ziua arestarilor operate la Tamadau, institutiile statului au intrat in functiune pentru definitivarea „problemei Partidului National-Taranesc”.
ACTIUNI PREMERGATOARE. La 17 iulie, Ministerul de Interne da un comunicat cu privire la actiunea de la Tamadau. „Patrunsi de ura impotriva regimului democrat, se afirma in comunicat, si urmarind rasturnarea acestui regim, fiind amestecati in actiunile criminale ale unor elemente dusmane poporului si temandu-se de raspunderi in fata justitiei si a maniei populare pentru nelegiuirile savarsite, mai multi conducatori ai Partidului National-Taranesc, urmand ordinul direct al lui Iuliu Maniu, au incercat in ziua de 14 iulie sa fuga intr-o tara straina, pentru care scop au corupt piloti din aviatia militara.” In zilele urmatoare, PCR organizeaza „adunari de protest ale muncitorilor revoltati”, unde se solicita scoaterea in afara legii a PNT.
SUB CUPOLA PARLAMENTULUI. Din plan guvernamental, actiunea trece in cel parlamentar. La 19 iulie, Adunarea Deputatilor raspunde afirmativ adresei Ministerului de Justitie prin care cere ridicarea imunitatii parlamentare a national-taranistilor Iuliu Maniu, Aurel Leucutia, Emil Ghilezan, Vasile Serdici, Ilie Lazar si Grigore Niculescu-Buzesti. Motivul, cei sase erau „implicati intr-o actiune care urmarea rasturnarea regimului democratic din Romania”. In aceeasi sedinta, Adunarea a adresat guvernului si lui Petru Groza „calduroase felicitari si multumiri pentru vigilenta de care au dat dovada organele guvernului descoperind la timp complotul antinational al grupului manist in frunte cu Mihalache si Penescu, ferind astfel tanara noastra democratie de suferintele unei noi tradari”. Totodata Adunarea Deputatilor solicita „instituirea unor tribunale populare care sa judece pe acei care au tradat interesele poporului” si „dizolvarea Partidului National-Taranesc al lui Iuliu Maniu”.
SCOATEREA IN AFARA LEGII A PNT. La cateva zile dupa „cererea” parlamentarilor, Consiliul Politic al Blocului Partidelor Democratice a hotarat sa se treaca la dizolvarea PNT. In consecinta, in sedinta Consiliului de Ministri de la 29 iulie, Teohari Georgescu, ministrul de Interne, prezinta „Jurnalul” privind dizolvarea celui mai important partid de opozitie. „PNT de sub presedintia lui Iuliu Maniu, se afirma in document, este si ramane dizolvat la data publicarii in Monitorul Oficial”. Aceasta decizie include si toate organizatiile judetene, de plasa, comunale ale mentionatului partid, organizatiile militare, de tineret, de femei si orice alte organizatii sau asociatii conduse de acest partid.” In aceeasi zi, se intruneste si Adunarea Deputatilor, care sub presedintia lui Mihail Sadoveanu dezbate „Jurnalul” Consiliului de Ministri. Este adoptata o „Motiune privind dizolvarea Partidului National-Taranesc”, cu 294 de bile albe si numai o bila neagra.

VICTIME
Comunistii din Romania nu s-au „multumit” cu arestarea opozantilor lor politici. Si familiile acestora au cunoscut persecutii pentru simplul motiv ca erau rude cu unul sau altul din liderii politici. Astfel, sotia lui Ion Mihalache, Niculina, neimplicata in vreun fel in viata publica, a fost si ea arestata in anul 1947. Detinuta timp de noua ani fara a fi judecata in inchisorile din Craiova, Aiud si Mislea, este eliberata in primavara anului 1956. Dar in toamna este arestata din nou si condamnata la 20 de ani de inchisoare.

PRIETENII LA NEVOIE SE CUNOSC
In cadrul discutiilor din Adunarea Deputatilor pe marginea dizolvarii PNT, au luat cuvantul reprezentantii tuturor partidelor parlamentare. Toti, fara nici o exceptie, au fost de acord cu scoaterea in afara legii a PNT-ului. Astfel, Leonte Salageanu – PCR, Alexandru Popescu – Partidul National Popular, Cziko Laurentiu – Uniunea Populara Maghiara, Anghel Dascalu – minoritatea evreiasca sau Achile Saraga – Partidul Taranesc Democrat s-au intrecut in a „infiera” activitatea taranistilor. Dar in afara acestora si-a dat acordul si PNL. Reprezentantul liberal Stefan Iorgovici a declarat in plenul Camerei ca „PNL, consecvent cu politica urmata in cursul istoriei sale multidecenale, nu poate sa aprobe pe de-a intregul acest Jurnal, fiindca PNL s-a dovedit totdeauna aparator al ordinei si sigurantei statului.”

PROPAGANDA
„Dizolvarea Partidului National-Taranesc si pedepsirea celor care s-au facut vinovati de complot impotriva statului nostru, in frunte cu liderii lor Iuliu Maniu si Ion Mihalache, da noi forte de lupta clasei muncitoare din tara noastra si tuturor fortelor democratice, in folosul celor ce muncesc cu sudoarea fruntii”
Leonte Salageanu
29 iulie 1947

CONSECVENTA
„Aproband acest Jurnal, sa-mi ingaduiti sa remarc ca Partidul National Liberal, care-si revendica paternitatea tuturor legilor de apararea ordinei si sigurantei statului, isi gaseste in acest Jurnal al Consiliului de Ministri inca o data confirmata politica de exploatare a celor ce muncesc dusa de liderii sai de atatia zeci de ani”
Stefan Iorgovici
PNL, 1947

Subiect(e): ,Distribuie acest articol
Facebooktwittermail