ILARION TIU

In martie 1948, guvernul Groza a organizat alegeri parlamentare, desi nu trecusera patru ani de la precedentul scrutin (noiembrie 1946). Pentru a arata „apropierea de popor”, comunistii au schimbat titulatura Camerei Deputatilor in Marea Adunare Nationala, organism in care nu aveau ce cauta „exploatatorii burghezi”.

La 6 aprilie 1948, Romania populara se afla in mare sarbatoare. Marea Adunare Nationala isi deschidea prima sesiune de lucru printr-un discurs al lui C.I. Parhon, presedintele Prezidiului MAN: „Tara s-a desteptat la o viata noua, s-au deschis mugurii care anunta inflorirea si maretia unei Tari ce munceste si lupta pentru a lichida starea de inapoiere economica si culturala, cu un popor traind o viata de bunastare materiala si progres cultural. Fantomele trecutului se mai zvarcolesc cu disperare si incearca in fel si chip sa opreasca din mersul ei roata istoriei. Tara ne-a incredintat mandatul de deputati pentru a apara pacea si independenta nationala din toate puterile. Nu suntem singuri in aceasta batalie pentru apararea pacii, caci avem alianta tarilor democratice, in frunte cu cea mai puternica aparatoare a pacii si libertatii popoarelor, Marea si nebiruita Uniune a Republicilor Socialiste Sovietice”.
VREMURI IN SCHIMBARE. Momentul sedintei de deschidere a MAN a fost precedat de „mari prefaceri” pentru Romania devenita populara. „Partidele burgheze” fusesera scoase in afara legii, „alianta strategica” dintre PCR si PSD se „fructificase” in mod „democratic” prin constituirea PMR, iar „tovarasii de drum” incomozi, precum Gheorghe Tatarescu, au fost exclusi din peisajul politic. In mare fast, comunistii au anuntat ca era momentul ca „poporul” sa fie chemat din nou la urne, pentru a-si alege „adevaratii reprezentanti” intr-un organism nou, „democratic” Marea Adunare Nationala. Guvernul a participat la alegeri in alianta cu formatiunile-satelit sub denumirea de Frontul Democratiei Populare, „castigand” 93,2% din voturi.
Prima lege votata de Marea Adunare Nationala a fost o noua Constitutie, la 13 aprilie 1948. Legea fundamentala avea la baza Constitutia stalinista din 1938, creata de A.I. Visinski, fostul „raportor pentru Romania” al URSS. Totalitarismul consacrat de aceasta constitutie era imbracat in haine democratice „luxoase”, astfel incat oficial era respectata lozinca „Puterea, in mainile poporului”. Asadar, articolul 38 prevedea ca „organul suprem al puterii de Stat este Marea Adunare Nationala, unicul organ legislativ al Republicii Populare Romane”. Insa niciodata din 1948 pana in 1989 aceasta prevedere nu a fost respectata, intrucat partidul era unicul conducator al Romaniei, iar MAN trebuia numai sa dea o baza legala, constitutionala, hotararilor luate in Biroul Politic al PMR. In realitate, proiectele legislative erau discutate initial in forurile superioare de partid, dupa care erau transmise la guvern, care ulterior le inainta comisiilor speciale ale MAN. Niciodata in Marea Adunare Nationala nu au existat dezbateri asupra proiectelor de lege, ci exclusiv interventii dirijate ale „oamenilor muncii”, care confirmau „geniul calauzitor” al partidului.
JOACA DE-A DEMOCRATIA. In ciuda realitatii, regimul comunist a dat o importanta propagandistica deosebita Marii Adunari Nationale. Inca din prima sedinta, Vasile Luca le-a transmis deputatilor „rolul istoric” pe care-l aveau: „Marea Adunare Nationala se deosebeste de toate parlamentele pe care le-am avut pana acum in tara noastra, dupa cum se deosebeste si de democratiile burgheze apusene. Marea Adunare Nationala nu mai reprezinta interesele unei clase dominante exploatatoare, ea este compusa din reprezentantii paturilor largi populare, ai clasei muncitoare, ai taranimii muncitoare si ai intelectualitatii progresiste. Aceasta este un parlament cu adevarat al poporului, in care reactiunea sau ramasitele reactiunii vor avea un curent modest de spus, prin cei cativa deputati liberali alesi. Marea Adunare Nationala va tine sesiuni scurte si va discuta numai probleme de fond, infaptuind reformele mari pe care poporul le asteapta”.
Potrivit Constitutiei, functiile MAN erau: alegerea Prezidiului MAN (organism de 19 membri care avea atributiile unui sef de stat), formarea guvernului, stabilirea numarului si atributiilor ministerelor, votarea bugetului de stat, fixarea impozitelor si a modului de perceptie a lor etc. Marea Adunarea Nationala nu era o institutie cu activitate permanenta (asemenea Parlamentului din perioada 1866-1947), intrunindu-se in sesiuni „ordinare” de cel putin doua ori pe an sau in sesiuni extraordinare ori de cate ori era convocata de guvern.
In general, sesiunile de lucru ale MAN durau cateva zile, asadar deputatii nu lucrau mai mult de zece zile pe an. In restul timpului, ei trebuiau sa activeze „pe teren” si „sa contribuie la realizarea sarcinilor de plan si la rezolvarea diferitelor treburi gospodaresti in circumscriptiile unde au fost alesi”; „sa se mobilizeze pentru a sprijini desfasurarea campaniilor de recoltari, colectari” si… sa-si realizeze sarcinile de la locul de munca unde erau incadrati. Spre a se instrui politic, deputatii au „beneficiat” de traduceri ale unor brosuri destinate colegilor sovietici.
Comparativ cu munca prestata, salarizarea deputatilor in Marea Adunare Nationala era in 1948 consistenta. Ei aveau o retributie anuala de 20.000 de lei neimpozabili, iar pentru activitatea in timpul sesiunilor MAN primeau 3.000 de lei/zi. In plus, aveau gratuitate la transportul public � CFR si auto, precum si o reducere de 50% la calatoriile cu avionul. Membrii Prezidiului primeau un salariu lunar de 30.000 de lei, iar presedintele Prezidiului era retribuit cu aceeasi suma ca si prim-ministru. Spre comparatie, in 1948 salariul unui muncitor industrial varia intre 500 si 3.500 de lei lunar.

„MANDRI” DE MAN
Diversiunea conform careia Marea Adunare Nationala era „cea mai inaintata forma a democratiei” a fost sustinuta continuu de presa de partid. In ziua inceperii primei sesiuni a MAN, Scinteia publica un editorial elogios la adresa evenimentului: „Ni-s pline azi inimile de bucurie, de mandrie, de sarbatoare. Da, n-au fost zadarnice luptele, nici raurile de sange varsat de poporul nostru pentru a-si cuceri drepturile sale sfinte pe care impilatorii haini i le rapisera. Da, visul de a fi el singur stapan in tara lui, iata-l, prinde viata sub ochii nostri. Azi se deschide in Capitala tarii Marea Adunare Nationala pe care proiectul noii Constitutii o proclama organul suprem al puterii in stat a Republicii Populare Romane. Pentru intaia oara in istoria poporului nostru, dupa ce sute si sute de ani, in divanurile domnesti si in parlamentele ciocoiesti, glasul multimilor nu se facea auzit decat ca un ecou indepartat al gemetelor impilatilor sau al strigatelor de lupta din vremea razmeritelor, iata azi stransi pe deputatii alesi ai poporului”.

MESAJ DE ANUL NOU
Printre atributiile Prezidiului MAN, in calitate de „sef de stat”, s-a numarat si mesajul de Anul Nou adresat „fiilor patriei”. In decembrie 1948, textul a fost redactat sub semnatura lui C.I. Parhon, in calitate de presedinte al Prezidiului, cu urmatorul mesaj: „Iubiti cetateni ai Republicii Populare Romane, in pragul Anului Nou va adresez, in numele Prezidiului Marii Adunari Nationale, un calduros salut de felicitare si felicitarile cele mai sincere.
Anul 1948 a aratat cu prisosinta tuturor, ce marete realizari se pot infaptui pe taramul politic, cultural si social, atunci cand clasa muncitoare, sub conducerea Partidului sau, Partidul Muncitoresc Roman, avand drept aliat taranimea muncitoare, detine in mainile sale viguroase puterea politica.
Drumul parcurs in anul care a trecut este drumul care duce spre lumina, spre bunastarea poporului nostru muncitor.
Realizarile obtinute in 1948 au dat posibilitatea introducerii in viata noastra economica a Planului, a carui realizare va creia noui resurse pentru a cladi o tara infloritoare si prospera. Planul economic prevede cresterea cu 40%, precum si o insemnata sporire a productiei agricole.”

Subiect(e): ,Distribuie acest articol
Facebooktwittermail