ILARION TIU

Printre modificarile aduse de regimul comunist statului de tip „traditional” au fost si „reformele” justitiei. Atat avocatii, cat si notarii publici si judecatorii au fost supusi unei campanii de „verificari”, in urma carora au fost exclusi din actul de justitie. Pentru „supravegherea muncitoreasca” a aplicarii legii apar asesorii populari.

Primele „epurari” din justitie au avut loc dupa 23 august 1944, cand magistratilor considerati vinovati de „fascism” li s-a interzis sa mai profeseze. Treptat, o data cu ascensiunea comunistilor, tot mai multi oameni ai legii incomozi sunt scosi din actul de justitie, pentru a se face loc „fidelilor regimului”.
AVOCATII, PE TUSA. Dupa instaurarea republicii, primii intrati in „atentia” guvernantilor comunisti au fost avocatii. Printr-o lege din 19 ianuarie 1948, barourile de avocati au fost desfiintate, iar in locul lor au aparut colegiile de avocati, cu sediu in capitalele de judet, subordonate Uniunii Colegiilor de Avocati din RPR. Numarul membrilor colegiilor de avocati a fost stabilit de Ministerul de Justitie. Astfel, pana in octombrie 1948, ministrul de Justitie Avram Bunaciu aprecia ca din 18.000 de avocati la inceputul anului ramasesera inscrisi in colegii 4.500.
Modalitatile de „epurare” au fost diverse. Pe langa limita numerica impusa colegiilor judetene de avocati au fost invocate si alte cauze ce duceau la pierderea dreptului de profesie. Cel mai des invocat motiv erau „legaturile” cu elementele „fasciste” in timpul razboiului. Daca nu se gaseau astfel de „bube”, urmatorul „criteriu” pe lista erau sursele de venit, altele decat cele din profesiunea de avocat proprietati agricole sau imobiliare, activitati comerciale sau industriale etc. Notarii publici au avut parte de acelasi „tratament” ca si avocatii. Cu scopul de a fi organizati „in sprijinul unei reale democratii populare”, camerele de notari publici au fost transformate in colegii de notari publici. Erau admisi in colegii doar notarii care aveau aceasta meserie „principala sursa de existenta”.
ASESORII POPULARI. In martie 1948, guvernul Groza a elaborat o noua lege de organizare judecatoreasca. Pentru prima data se faceau modificari asupra componentei instantelor de judecata, prin introducerea asesorilor populari. Acesti asesori nu aveau pregatire si cultura juridica, fiind inclusi in instantele de judecata ca reprezentanti ai puterii politice. Ierarhic, asesorii ii secondau pe judecatori. Initial aveau dreptul sa participe numai la procesele penale, insa, prin legile de organizare a „justitiei populare” de la sfarsitul anilor �40, primesc dreptul de a judeca procese civile, precum si posibilitatea de a participa la anchetele Parchetului. Singura instanta unde nu le era permis asesorilor populari sa intre a fost Curtea Suprema.
La instalare, asesorii depuneau urmatorul juramant fata de „republica populara”: „Jur de a fi credincios poporului si de a apara Republica Populara Romana impotriva dusmanilor dinafara si dinauntru. Jur a pastra legile RPR si secretul de serviciu”. In sedinta Biroului Politic de la 9 aprilie 1947, Gheorghiu-Dej opina ca „asesorii judecau cu sentimentul de clasa, adica nu condamna pe un taran pentru ca vaca lui a intrat pe pamantul chiaburului, ci, judecand cu sentimentul de clasa, considera ca pamantul acela nu mai este al chiaburului”.
Asesorii erau recrutati din categorii sociale diverse: muncitori, ta- rani, intelectuali. La primele „alegeri” de asesori, in intreaga tara, 42.000 de „reprezentanti ai poporului” au ajuns in instantele de judecata. „Selectia” acestora era facuta de „organele” locale de partid, „dintre elementele cinstite, fruntasi in productie, tarani muncitori, activisti de partid si de stat, activisti ai organizatiilor de masa, functionari etc., cu pregatire scolara corespunzatoare, devotati regimului democratic-popular si care s-au dovedit luptatori fermi pentru respectarea legalitatii populare”.

„PAZNICII LEGII”
Presa de partid „sustinea” eforturile de introducere a asesorilor populari in curtile de judecata: „Au trecut abia doua luni de cand reprezentantii alesi ai poporului au inceput sa ia parte la impartirea dreptatii in tara noastra. Si totusi, intr-un timp atat de scurt, s-au facut in justitia noastra atatea schimbari adanci.
Cand intru azi intr-un tribunal sau la vreo judeca-torie, parca respir alt aer, mai sanatos, mai proaspat, mai prietenos. Omul din popor nu mai are azi strangerea de inima de dinainte, cand de teama judecatii se multumea adesea cu o impacare stramba sau cu permanentizarea unei situatii nelamurite.

Subiect(e): ,Distribuie acest articol
Facebooktwittermail